Home | Up | Feedback | Contents | Search | Download

Gaius Correlator RO

Home
Up
News
Company
Products
R&D
Services
People

 

Follow this link for the English version

Gaius este rezultatul unora dintre cele mai intense cercetari facute de noi in domeniul compilarii limbajelor naturale, compresiei bazate pe gramatici, bazelor de date relationare si navigatiei. Intre Gaius Correlator si Gaius Navigator exista o stransa legatura in ce priveste interfata grafica si principiile de navigare.   

Gaius lucrand asupra Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

 1. Rama globala
 2. Editorul de nume si sinonime
 3. Editorul conceptului central
 4. Arborescenta legaturilor la notiunile de baza
 5. Editorul notiunii de baza selectate
 6. Arborescenta legaturilor la notiunile derivate
 7. Editorul notiunii derivate selectate
 8. Bara de instrumente
 9. Bara de stare
 10. Sistemul de corelare si subliniere a cros-referintelor.

Concept Browser porneste de la o notiune initial aleasa de mediul inconjurator al sistemului Gaius. In exemplul de mai jos se porneste de la cuvantul/notiunea “pedeapsa” care este un termen de dictionar apartinand unui ierarhi de notiuni din Codul Penal.  Navigarea este posibila facand dublu-click pe notiunile adiacente, aflate in arborele de concepte de baza si cel de concepte derivate, si care se gsesc in partea din stanga si respetiv dreapta a Editorului de Notiune.

Orice notiune se presupune a avea intrari si iesiri. Inrarile sunt legatiuri catre notiunile de baza care sunt folosite la explicarea notiunii curente. Iesirile sunt legaturile catre alte notiuni ce deriva din notiunea curenta.

Metoda de afisare a Editorului de Notiune GAIUS are urmatoarele ratiuni:

 1. Fiecare notiune are un nume si niste posibile sinonime care sunt toate editate pe o singura linie.
 2. Fiecare notiune are o descriere. Descrierea este un document ce poate contine text, obiecte multimedia cum ar fi piste sonore, poze, tabele, documente scanate, etc. Afisarea intregului document al notiunii se face intr-o fereastra larga care sa permita cuprinderea intr-un ansamblu usor de parcurs. Daca notiunea curenta este o arborescenta de alte notiuni, atunci panoul de descriere este configurabil pentru a construi o documentatie care sa includa tot textul sub-notiunilor. Nivelul de detaliu este si el configurabil din bara de instrumente a navigatorului.
 3. Panourile arborilor notiunilor de baza/derivate arata legaturile notiunii centrale la alte notiuni din dictionar. Acestea sunt necesare pentru rasfoire si navigare
 4. Editoarele de notiuni de baza/derivate sunt versiuni simplificate ale editorului central care arta un prim nivel de detaliu al notiunii.
 5. O bara de instrumente globala contine functionalitatile secundare ale Concept Browser-ului.
 6. O bara de stare infatiseaza starea curenta a browser-ului.

Organizarea ecranului permite o umplere maxima a spatiului visual cu continut corelat.

Privire de ansamblu asupra procesului de construire al unui dictionar

Nici un dictionar nu este terminat, utilizatorul putand mereu sa-i adauge notiuni si nici un dictionat nu este gol din moment ce furnizorul trimite sistemul cu cel putin o versiune demo. Urmatoarele randuri sunt o scurta descriere a pasilor necesari pentru extinderea unui dictionar de notiuni juridice: 

 1. Se porneste de la un dictionar existent prin adaugarea unei noi notiuni. Aceasta va fi radacina ramurii ce se va dezvolta ulterior.
 2. Se editeaza informatia folosind fereastra Concept Editor-ului. Se poate copia textul unei legi dintr-un document extern sistemului si pune in fereastra ca descriere a notiunii curente.
 3. Se foloseste compilatorul Gaius 5 pentru a sparge textul documentului in elementele componente pe baza gramaticii capului de rand care este configurabiul in functie de textul juridic dat. Aceste capete de rand sunt in general : "Partea", "Cartea", "Titlul", "Capitolul", "Sectiunea", si "Articolul". Rezultatul este o ierarhie de notiuni numite si descrierea lor desprinsa din textul sursa. Aceasta ierarhie de notiuni nu este inca un dictionar si se numeste Scop.
 4. Porniti procedura automata de cross-referentiere a lui Gaius 5, pentru a transforma ierarhia in cross-referinte. Acest proces face comparatii de adancime ale numelor si sinonimelor notiunilor cu campurile de descrieri ale celorlalte notiuni ramase in camp. Rultatul este crearea unor legaturi intre notiuni si a unor grupuri de cabluri de legaturi structurate pentru  notiuni mai ample.
 5. Construirea de cross-refereinte de calitate este o arta si o stiinta in acelasi timp, iar valoarea bazei de date va fi determinata de abilitatea celui ce face dictionarul de a identifica sinonime care sa se poata regasi in documentatia celorlalte notiuni. Procesul intra astfel intr-o bucla de rafinare in care constructorul dictionarului asociaza sinonime si reporneste procesul de cross-referentiere automata.
 6. Cross-referintele facute manual sunt deasemenea permise si incurajate. Procesul de creare a unor asemenea legaturi este acela de comentare sau adaugare a textelor de doctrina in jurul unui dictionar juridic.
 7. In acest puncrt ierarhia de notiuni este o componenta bine cross-referentiata care poate fi folosita impreuna cu alte asemenea pentru a forma o structura mai larga.
 8. Odata ce componentele sunt create, ele pot fi exportate catre alti utilizatori sau alte sisteme Gaius. Notiuni de dictionar cross-referentiate intern pot fi si importate in sistemul Gaius. Un numar de asemenea componente pot fi  cross-referentiate extern folosind aceleasi mecanisme descrise mai sus, pentru a forma dictionare mai vaste.

Folosirea compilatorului de text juridic

Exemplu de text juridic extras din Codul Penal Roman:

PreambulPARTEA GENERALA
Titlul III
PEDEPSELE|Pedeapsa|Pedepse
CAP. 1
DISPOZITII GENERALE
ART. 52
Pedeapsa si scopul ei 
Pedeapsa este o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a condamnatului. 
CAP. 2
CATEGORIILE SI LIMITELE GENERALE ALE PEDEPSELOR
ART. 53
Felurile pedepselor
Pedepsele sunt principale, complimentare si accesorii.

Exemplu de gramatica de recunoastere pentru text juridic folosita de catre compilator:

\r\nPARTEA \r\nCARTEA \a
\r\nTitlul \a
\r\nCAP. \a
\r\nSectiunea \a
\r\nART. \a

 Rezultatul compilarii este o ierarhie formata din Parti, Carti, Titluri, Capitole, Sectiuni si in final articole de lege.

Nota: Perioada de evaluare este de 30 de zile de la data la care intrati in posesia produsului. Perioada poate fi extinsa pentru motive temeinice numai in baza UID-ului dumneavoastra prin licentiere cu limita de timp.  


Cerere

Selectati ceea ce va este aplicabil si indicati-ne mijlocul prin care sa va putem contacta.

Sa fiu chemat de un reprezentant al Proximei Centauri.
Vreau o cheie (KEY) de activare in schimbul identificatorului meu de utilizator (UID).

Nota: Nu vom elibera chei de activare decat utilizatorilor care se identifica corect si complet si care intrunesc conditiile prevazute de contractul de licenta.

Nume
Titlu
Companie
Adresa
E-mail
Telefon
Comentariu
UID

Hit Counter

Home | Up | Gaius Navigator RO

Send mail to webmaster@ProximaCentauri.ro with questions or comments about this web site.
All principles and artwork exposed on this site or by our software products is our intellectual property. 
Copyright © 2006 Proxima Centauri Romania SRL. Last modified: 11/17/10